Министерството на културата е разпоредило на 14 декември да спре демонтирането

...
Министерството на културата е разпоредило на 14 декември да спре демонтирането
Коментари Харесай

Министерството на културата нареди да спре демонтажа на Паметника на Съветската армия. Вяра Тодева го скри от съда

Министерството на културата е разпоредило на 14 декември да спре демонтирането на фигури от Паметника на Съветската войска. Това излиза наяве от документ, с който " Гласове " разполага и който публикуваме тук. Главният контрольор към " Главна дирекция инспекторат по запазване на културното завещание Иван Цанов Генов е наредил на Областната администрация - област София неотложно да прекрати дейностите по паметника. Като съображение той е показал нарушаване на член 14, алинея 1 и 3 от Закона за културното завещание, както и по член 200д, предложение второ от Закона за културното завещание. 

Според Министерството на културата Областната администрация не е съгласувала демонтажа на фигурите със Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства, основан към министъра на културата през 2011 година Именно той като непрекъснато настоящ орган утвърждава всички оферти за монтаж, ремонт, пренасяне, ремонт и така нататък на всички монументи, които попадат под Закона за културното завещание. Както проличава от заповедта, тя е издадена на 14 декември и е за неотложно осъществяване, само че макар това рязането на фигури от Паметника на Съветската войска продължи и на 15 декември. 

От свои източници " Гласове " научи, че регионалната шефка Вяра Тодева не е показала тази заповед на съда, който принуди Областната администрация да покаже всички документи, свързани с решението за ремонт на паметника. 

Вчера Административния съд в София е образувал второ административно дело по претенции за прекъсване на демонтажа на Паметника на Съветската войска. Според адвокати демонтажът на паметника е безусловно противозаконен и ще падне в съда. Какво обаче ще стане с към този момент демонтираните фигури и дали София няма да остане с обезглавените постаменти години напред, никой не знае.

Ето и заповедта за прекъсването на демонтажа на фигурите от Паметника на Съветската войска:

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР